Szaszłyk barani

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Szaszłyk barani (Bliski Wschód)

Potrzebne składniki

• mięsa z jagnięcia - 1 kg

Etapy przyrządzania

1
1. Mięso kroimy w 3 cm kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, sokiem z cytryny lub rabarbaru, winem, nacieramy solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy talerzem, obciążamy, pozostawiamy w chłodnym miejscu przez noc lub co najmniej na 6 godz. 2. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy na 3 cm paski. 3. Pieczarki myjemy, osączamy, odcinamy ogonki. 4. Kawałki mięsa nabijamy na rożenka na przemian z pomidorami, cebulą, papryką i pieczarkami. 5. Pieczemy w rożnie elektrycznym smarując marynatą i obracając, aby szaszłyki zrumieniły się ze wszystkich stron (2-3 minuty z każdej strony!. Mięso musi być rumiane, w środku różowe. 6. Podajemy ź chlebem PITA - patrz: przepisy ogólne) lub ze świeżym białym pieczywem Proporcje dla 4-5 osób. Szaszłyki możemy też układać na ryżu ugotowanym na sypko, polewać sosem wytworzonym podczas opiekania i podawać z sałatka ogórkową. Przed przyrządzaniem szaszłyku z mięsa zwierząt starych, należy baraninę kroić w kostkę i zalewać zsiadłym mlekiem. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 24 do 48 godzin. Mięso skruszeje i straci specyficzny zapach. Smacznego!

Uwagi

UWAGA: Marynata: 1/2 szklanki oliwy tub oleju jadalnego 3 łyżki soku z cytryny lub rabarbaru Ą szklanki czerwonego wina (dowodnie) 1 drobno posiekany ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki oregano lub tymianku 1/2 pokruszonego liścia laurowego 2 pomidory pokrajane w ćwiartki 2 duże cebule pokrajane w ćwiartki 1 zielona papryka (dowolnie) 4 pieczarki Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher