Szaszłyki baranie SHISH KEBAB

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Szaszłyki baranie SHISH KEBAB (Turcja)

Potrzebne składniki

• mięsa z jagnięcia - 1 kg
• duża cebula pokrajana w ćwiartki - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
1. Mięso kroimy w 3 cm kostkę wkładamy do miski, dokładnie mieszając z marynatą, przykrywamy, pozostawiamy w chłodnym miejscu przez noc. 2. W małym rondlu rozgrzewamy oliwę lub olej, smażymy na małym ogniu cebulę posypaną pieprzem, aż będzie przezroczysta. Wkładamy pomidory i dusimy przez 5 min., dodajemy pastę pomidorową, przyprawiamy solą ze szczyptą słodkiej papryki, dusimy na małym ogniu przez 15 min., trzymamy w cieple. 3. Każdą ćwiartkę cebuli przekrajamy, rozdzielamy na płatki. 4. Mięso nakładamy na rożenka na przemian z płatkami cebuli. 5. Pieczemy w rożnie elektrycznym, smarujemy marynatą i obracamy co 2-3 minuty. Szaszłyki powinny być z wierzchu przypieczone, a w środku różowe. Smacznego! 6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i z sosem oraz posiekanym surowym pomidorem i cebulą. Szaszłyki można zawinąć w płaskie chlebki PITA Proporcje dla 5-6 osób

Uwagi

UWAGA: Marynata: 6 łyżek oliwy lub oleju jadalnego 6 łyżek czerwonego wina lub soku z cytryny, ewentualnie drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka soli 1 /2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego lub bazylii Sos: 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego 1 mała, drobno posiekana cebula 1 mała świeża zielona papryka - bez nasion posiekana 3 pomidory sparzone, obrane, posiekane 1 łyżka pasty pomidorowej z 2 łyżkami wody sól, słodka papryka do smaku Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher