|
||||||||||
Bomba czekoladowaKrótki opis potrawy1 porcja zawiera: 4 g białka, 16 g tłuszczu, 1,2 g błonnika, 66 mg cholesterolu.Potrzebne składniki śmietanki kremówki - 40 dag drobno pokrojonej gorzkiej - 20 dag cukru i posiekanych orzechów laskowych - 10 dag Jasny biszkopt - 1 szt. rumu - 5 łyżka(i) cukier puder i kakao do posypania - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą okrągłej formy wycinamy z jednej części biszkoptu koło, a drugą kroimy na paski szerokości 1 cm. Okrągłą formę lub miskę pojemności 1,5 litra wykładamy przezroczystą folią. Układamy w niej ciasno paski ciasta jasną stroną do góry, nasączamy 3 łyżkami rumu i odstawiamy w chłodne miejsce.
30 dag śmietanki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 15 dag czekolady. Zostawiamy na 20 min w chłodnym miejscu, a następnie lekko ubijamy. smarujemy równomiernie paski ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy orzechy
i resztę czekolady. Mieszamy krem z resztą rumu i napełniamy formę. Wyrównujemy powierzchnię i obcinamy wystające ponad krem części biszkoptu. Przykrywamy przygotowanym kołem ciasta, owijamy folią i zamrażamy ok. 4-5 godzin. Wykładamy na talerz, usuwamy folię i
posypujemy najpierw cukrem pudrem, a potem kakao. Kroimy na kawałki i podajemy.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|