|
||||||||||
JabłecznikKrótki opis potrawyno takie nawet może być ;)Potrzebne składniki 1 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki wody 1.5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny Etapy przyrządzania1
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Dno i ścianki tortownicy wykładamy folią aluminiową i wrzucamy jabłka. Posypujemy 1/3 szklanki cukru i podlewamy wodą. Resztę cukru, mąkę i margarynę mieszamy byle jak nożem - tylko tyle, by małe kawałki tłuszczu były w miarę równomiernie obtoczone mąką i cukrem. Pokrywamy tą mieszanką jabłka i wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 25-30 minut.
Wyjmujemy, gdy kruszonka na górze ładnie się zarumieni. Można podawać na gorąco (zaraz po wyjęciu z pieca) albo na zimno, ewentualnie z podanym osobno sosem waniliowym (bita śmietana z kropelką esencji waniliowej) lub lodami waniliowymi.
W oryginalnym przepisie zamiast jabłek jest rabarbar z rabarbarem jest genialne i jeszcze mniej roboty, bo odpada obieranie (nie dodaje się też wody!). Można spróbować z innymi owocami, np. ze śliwkami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|