|
||||||||||
Jabłecznik z bananamiKrótki opis potrawyJabłecznik z bananamiPotrzebne składniki 1 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka (20 dag) masła 4 jaja łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 4 jabłka 2 banany 10 dag rodzynek 2-3 łyżki wiórek kokosowych Etapy przyrządzania1
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem na kogel-mogel i nie przerywając ubijania, po łyżce dodawać mąkę. Masło roztopić na parze, a gdy przestygnie, powoli wlewać je do ciasta, cały czas ucierając. Obrane jabłka i banany pokroić w plasterki. Do przygotowanej tortownicy z kominkiem wlać 2/3 ciasta. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich banany. Posypać rodzynkami i połową wiórków kokosowych, przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych. Piec ok. 40 min. w temp. 200 st.
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
jabłecznik z bananami:) przepyszna kombinacja, smakowała wszystkim, nawet tym najbardziej wybrednym (czytaj: mojemu narzeczonemu:), mam tylko jedną uwagę, mianowicie radzę zrobić podwójną porcję jeśli ktoś- tak jak- ja ma w domu łasucha:)
autor: justys1984j dodany dnia 2008-05-02 14:56:22