Francuskie ciasteczka z cukrem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Francuskie ciasteczka z cukrem

Potrzebne składniki

• 3,5 sklanki mąki
• kostka margaryny
• 3,5 łyżki oleju
• 250 ml. śmietany 12 %
• cukier do posypania
• jajko do posmarowania

Etapy przyrządzania

1
Margarynę posiekać z mąką. Dodać olej i dalej siekać. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto ręką. Z ciast uformować kulkę i na 2 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć na nim płatki masła, złożyć boki ( na kształt koperty) i delikatnie wałkować w kierunku od siebie. Czynność powtórzyć 4 razy ( po każdym wałkowaniu ciasto wstawić na ok. pół godz. do lodówki). Ciasto pokroić w kwadraty ,ułożyć na pergaminie , posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem , piec na złoty kolor.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher