|
||||||||||
Francuskie ciasteczka z cukremKrótki opis potrawyFrancuskie ciasteczka z cukremPotrzebne składniki 3,5 sklanki mąki kostka margaryny 3,5 łyżki oleju 250 ml. śmietany 12 % cukier do posypania jajko do posmarowania Etapy przyrządzania1
Margarynę posiekać z mąką. Dodać olej i dalej siekać. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto ręką. Z ciast uformować kulkę i na 2 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć na nim płatki masła, złożyć boki ( na kształt koperty) i delikatnie wałkować w kierunku od siebie.
Czynność powtórzyć 4 razy ( po każdym wałkowaniu ciasto wstawić na ok. pół godz. do lodówki). Ciasto pokroić w kwadraty ,ułożyć na pergaminie , posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem , piec na złoty kolor.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|