Ciasto truskawkowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciasto truskawkowe

Potrzebne składniki

• Krem:
• 20 dag masła
• 2 jajka
• 0,6 szklanki cukru
• Biszkopt:
• 4 jajka
• 0,6 szklanki mąki pszennej
• 0,6 szklanki cukru
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Ponadto:
• ok. 1.2 kg truskawek
• 2 galaretki truskawkowe

Etapy przyrządzania

1
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
2
Jajka ubić na parze z cukrem, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać masę jajeczną, dalej ucierając.
3
Na biszkopt wyłożyć krem, następnie połówki truskawek. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach wody. Schłodzić w lodówce.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher