|
||||||||||
Galaretka z winogronamiKrótki opis potrawyGalaretka z winogronamiPotrzebne składniki ok. 800 g winogron ciemnych, czerwonych i zielonych Galaretka o smaku wiśniowym Galaretka o smaku po 1/2 szklanki gęstej śmietany Etapy przyrządzania1
Galaretki przygotować osobno według wskazówek na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody niż producent zaleca. Winogrona umyć i osuszyć. Na dno formy do galaretki wlać tężejącą już zieloną galaretkę (1/2 szklanki zostawić), w niej ułożyć wianuszek z zielonych winogron i odstawić formę do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Pozostałą 1/2 szklanki galaretki zmieszać z połową śmietany i wlać na stężałą warstwę zielonej galaretki. Odstawić do lodówki, by i ta warstwa stężała. Ułożyć kilka czerwonych winogron, wlać tężejącą pomarańczową galaretkę (1/2 szklanki tej galaretki zostawić) i odstawić do lodówki. Gdy stężeje ta warstwa, pozostałą część pomarańczowej galaretki zmieszać z resztą śmietany i wlać na pomarańczową warstwę, odstawić do lodówki. Gdy stężeje także ta warstwa, ułożyć ciemne winogrona i zalać je tężejącą galaretką wiśniową, odstawić do lodówki, by wszystko stężało. Po ok. 2 godzinach galaretka jest gotowa do podania. Ale zanim to nastąpi należy całą formę wstawić na kilka sekund do gorącej wody. Przygotować ozdobny, duży talerz na ciasta, formę z galaretką odwrócić nad nim do góry dnem, delikatnie ostukać powierzchnię formy. Galaretka powinna wypaść na talerz, tworząc efektowny deser.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|