|
||||||||||
Zupa ziemniaczanaKrótki opis potrawyZupa ziemniaczana ze śmietanąPotrzebne składniki ziemniaki - 500 g masło - 60 g mąka - 30 g śmietana - 1/8 l żółtko - 1 szt. posiekana cebula - 1 łyżka(i) nać pietruszki, sól, pieprz Przydatne akcesoriagarnekEtapy przyrządzania1
Obrane, wypłukane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą wodą (1,25 l) i gotować do miękkości.
Z mąki, masła i cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić wystudzonym wywarem z ziemniaków i zagotować mieszając, aby nie powstały grudki.
Wlać do zupy i jeszcze raz zagotować.
Zestawić z ognia i podprawić śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem.
Podawać posypaną łyżką posiekanej naci pietruszki.
Jak podawać?na talerzach Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|