|
||||||||||
Frittata z cukinią i bekonemKrótki opis potrawysmaczne. Jest to rodzaj omletaPotrzebne składniki duże jaja - 6-7 szt. cukinie po około 20dag - 3 szt. Cudy bekon lub boczek wędzony - 15 dag kistki bazyli lub kilka gałązek natki pietruszki - 8-10 szt. cebula 2 łyżki oliwy pieprz i sól Etapy przyrządzania1
Kroimy wędzonkę w paski i wytapiamy na małej patelce. Umyte i osuszone cukinie i cebulę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na dużej patelni. Gdy nieco zmiękną dodajemy bekon wraz z wytopionym tłuszczem oraz jajka roztrzepane widelcem na jednolitą masę, Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na niewielkim ogniu 12 min, podważając od czasu do czasu brzegi, żeby płynna masa jajeczna spływała na dno. Kiedy spód się zrumieni, a masa zespoli, wstawiamy patelnię na 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika.. Podajemy od razu polecam z sałatką z pomidorów i ogórków oraz cebulą.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|