|
||||||||||
Mazurek królewskiKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki maka pszenna - 37 dag masło - 35 dag cukier puder i migdały po - 12 dag żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sito - 4 szt. 1 surowe żółtko sól szczypta wisnie z komfitury Etapy przyrządzania1
Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy co najmniej na godzinę do lodówki . Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm i wykładamy nim wysmarowane masłem i wysypane mąką formę. Z pozostałego ciasta toczymy wałeczki i układamy z nich na cieście kratkę. Mazurka smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy wystygnie, kratki wypełniamy osączonymi z konfitur wiśniami.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|