|
||||||||||
Pieczone jabłka z ryżemKrótki opis potrawyPieczone jabłka z ryżemPotrzebne składniki 8 jabłek 1/2 szklanki cukru konfitury (obojętnie jakie) 2 łyżki ryżu garść rodzynek sułtańskich 1 jaEtapy przyrządzania1
Ryż ugotować. Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości rumu. Następnie rodzynki dodać do ryżu, zamieszać, dodać odrobinę wody. Zagotować. Dodać jajko, cukier i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, odciąć górne części, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie wypełnić ryżem i przykryć odciętymi częściami. Piekarnik lub grill rozgrzać, wstawić jabłka i zapiekać do momentu, aż skórka owoców zacznie się marszczyć. Jabłka wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem, a do każdego włożyć po jednej łyżeczce konfitur i jednej suszonej śliwce.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|