|
||||||||||
Krokiety ziemniaczano-serowe z sosemKrótki opis potrawyKrokiety ziemniaczano-serowe z sosemPotrzebne składniki 100ml mleka • 60gr masła • 150gr sera brie • 2 jajka • Mąka • Sól, pap Bułka tarta • Pietruszka w listkach • Gotowane ziemniaki w koszulkach Oliwa z oliwek • Puszka smażonych pomidorów z cebulą Etapy przyrządzania1
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugnieść. Dodajemy roztopione masło i mleko. Mieszamy wszystko dokładnie aż do otrzymania jednolitej masy. Doprawiamy solą i papryką.
2. Kroimy ser na kawałki (nie za duże) ponieważ potem musimy je wsadzić do krokietów.
3. Bierzemy pastę ziemniaczaną i formujemy z nich kulki umieszczając w środku kawałek sera. Potem zostawiamy krokiety w formie kulek bądź zależnie od gustu tworzymy formę podłużną. Następnie moczymy krokiety w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. W miedzy czasie rozgrzewamy porządnie oliwę z oliwek w garnku.
4. Kiedy oliwa się rozgrzeje i krokiety są przygotowane wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy aż do uzyskania bursztynowo-złotego koloru.
5. Wyciągamy i osuszamy na papierze(najlepiej papierowy ręcznik) aby krokiety nie nabrały zbyt dużo tłuszczu. Podczas smażenia krokietów, do drugiego garnuszka wsadzamy pomidory smażone z cebulą i podgrzewamy. Następnie rozlewamy sos na talerze i układamy krokiety, dekorujemy pietruszką.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|