|
||||||||||
Ciasteczka księżycoweKrótki opis potrawyCiasteczka księżycowePotrzebne składniki 225 g miękkiego masła 115 g przesianego cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki mielonego rdamonu 250 g mąki ryżowej 1 lekko ubite białko 60 g drobno posiekanych pistacji (ew. migdałów) Etapy przyrządzania1
Masło utrzeć w miseczce na gładką masę. Dodać cukier puder. Ucierać dalej. Dodać 2 żółtka i kardanom, ucierać. Dodać mąkę ryżową, utrzeć na gładką masę. Stolnicę oprószyć mąką, zagniatać na niej ciasto. Przykryć je odwróconą miską. Zostawić tak na godzinę. Ciasto rozwałkować, szablonem do wycinania ciastek w kształcie księżyca wycinać ciastka. Układać je na blachach wysmarowanych tłuszczem. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, posypać orzechami. Piec w 180 st przez 15 minut. Ostudzić całkowicie. Posypać cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|