|
||||||||||
Bawarskie knedleKrótki opis potrawyBawarskie knedlePotrzebne składniki 25 dag suszonych owoców * 1/2 łyżeczki cynamonu * 3 łyżki cukru 125 ml mleka * 8 dag masła * 1 jajko sól * 3 dag drożdży 15 dag wędzonego boczku Etapy przyrządzania1
Owoce pokroić na kawałeczki, namoczyć 3 h w 1/2 l ciepłej wody. Po tym czasie dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Gotować 10 min. na dużym ogniu. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pokruszonymi drożdżami. Dodać 5 dag masła, ciepłe mleko i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować 4 knedle. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W płaskim garnku stopić resztę masła, lekko zrumienić w nim pozostały cukier. Dodać szczyptę soli. Ułożyć knedle. Na garnku położyć wilgotną ściereczkę, nakryć przykrywką. Gotować 20- 30 min. na średnim ogniu. Boczek pokroić na kawałeczki, mocno wysmażyć. Posypać nim knedle.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|