|
||||||||||
Czekoladowa piankaKrótki opis potrawydeserPotrzebne składniki czekolada - 20 dag jajka - 4 szt. kremówka - 250 ml mleko - 200 ml rodzynki - 10 dag rum - kieliszek cukier - 6 łyżka(i) cukier waniliowy - 1 op. żelatyna - 4 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Rodzynki płuczemy, kropimy rumem i odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny
2
Czekoladę łamiemy i topimy w garnku
3
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem
4
Mleko gotujemy
5
Wlać utarte żółtka i mieszająć, podgrzać, aż masa zgęstnieje. Dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrządku, czekoladę oraz rodzynki. Masę wymieszać i schłodzić, uważając, by nie stężała.
6
Ubijamy śmietanę
7
Białka ubijamy na pianę
8
Ubitą śmietanę oraż białka dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy. Mus przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Przekładamy do pucharków i dekorujemy
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|