Uszka wigilijne z grzybami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Skawiński
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wigilia
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Chociaż są bardzo proste w wykonaniu, niejednokrotnie przegrywają z wyrobami ze sklepowej półki. Ja zachęcam jednak do wykonania tych pierożków samemu. Nie ma jak domowe!

Potrzebne składniki

• Suszone Grzyby - 25 dag dag
• Cebule - 2 małe szt.
• Bulka tarta - 2 łyżka(i)
• Sól, pieprz - szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Suszone grzyby (najlepiej borowiki) opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz jest wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).
2
Ciasto na uszka: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek ok. 1 szklanka wrzącej wody
3
Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.
4
Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.

Uwagi

Z podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher