|
||||||||||
Placek ze sliwkamiKrótki opis potrawyPyszne ciasto ze sliwkami.Potrzebne składniki drożdże - 2 dag cukier - 6 dag masło - 3 dag mleko - 1/2 szkl. mąka - 25 dag jajko - 1 szt. otarta skórka z połowy cytryny śliwki - 1 kg gruby cukier - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Rozgrzać masło, wlać mleko, zdjąć z ognia. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, łyżkę cukru, skórkę z cytryny i drożdże. Wlać mleko i wyrobić mikserem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Ciasto rozwałkować , wykleić nim formę. Brzegi ciasta docisnąć do brzegów formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
3. Śliwki wydrylować i pokroić na cząstki. Ułożyć je na drożdżowym spodzie, posypać resztą cukru.
4. Piec 30 minut w temp. 200 stopni C. Gotowy placek posypać grubym cukrem i podawać na gorąco lub na zimno.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|