|
||||||||||
Chlebek pita z pysznym nadzieniem.Krótki opis potrawyPrzepyszne, robię to prawie co tydzień!Potrzebne składniki czerwona kapusta - 30 dag ocet winny - 2 łyżka(i) olej - 2 łyżka(i) duże cebule - 2 szt. ogórek sałatkowy - 1 szt. filet z piersi kurczaka - 40 dag czosnek - 2 szczypiorek - 1 pęczek jogurt naturalny - 50 dag chlebek pita - 4 szt. sałata - 20 dag sól pieprz przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka(i) słodka papryka - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Czerwoną kapustę oczyścić, pokroić w paseczki, opłukać, dobrze osączyć na sitku. Przełożyć do miski , dodać ocet, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, wstawić do lodówki.
2
Cebule obrać, podzielić na połówki, pokroić w cienkie plasterki (im cieńsze tym lepiej).
3
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przemieszać z cebulą, przyprawą do gyrosa i słodką papryką i olejem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
4
Ogórek oczyścić, umyć, połowę pokroić w plasterki, resztę zetrzeć.
5
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
6
Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
7
Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem, szczypiorkiem i startym ogórkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
8
Patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kawałki mięsa i cebuli, smażyć około 5 minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania.
9
Chlebek pita krótki zarumienić w piekarniku, wystudzić. Następnie naciąć, wypełnić liśćmi sałaty, czerwoną kapustą, usmażonym kurczakiem, plasterkami ogórka i przygotowanym sosem jogurtowym. Gotowe danie podawać bezpośredni po przyrządzeniu. Mniam! Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|