|
||||||||||
HummusKrótki opis potrawyKuchnia arabskaPotrzebne składniki 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc) 10 dag pasty tahin 2 zmiazdzone zabki czosnku oliwa 2 lyzki soku z cytryny lyzka oleju sezamowego sól, pieprz kajeński Etapy przyrządzania1
Ciecierzyce gotujemy okolo 2 godzin na malym ogniu. Gdy zmieknie, odcedzamy (pozostawiamy nieco wody, w ktorej sie gotowala) i miksujemy. Dodajemy paste tahin, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstala gladka masa. Przyprawiamy sola i pieprzem. Jesli trzeba, dodajemy nieco wody, w ktorej gotowala sie ciecierzyca. Schładzamy w lodowce, skrapiamy olejem sezamowym. Podajemy z pita.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|