|
||||||||||
FalafelKrótki opis potrawyKuchnia arabska.Potrzebne składniki 60 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc) peczek natki mala cebula 3 zaboki czosnku lyzka soli 1.2 lyzki mielonego ziela angielskiego lyzeczka mielonego cynamonu lyzka mielonej kolendry lyzka kminu rzymskiego lyzeczka sody oczyszczonej 10 dag ziaren sezamu oliwa do smazenia Etapy przyrządzania1
Wszystkie skladniki masy, oprocz oliwy i ziaren sezamu miksujemy w blenderze, dodajemy 4 lyzki wody. Masę formujemy w nieduze kulki, lekko je spłaszczając i obtaczamy w ziarenkach sezamu. Smażymy w dobrze rozgrzanej głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie pulpeciki przyrumieniły się równomiernie. Podajemy z zielona sałatą. Falafel doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|