ZUPA BOŻONARODZENIOWA Z KARPIA

Aktualna ocena: 0
dodany przez: amif
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
• Polska
• Wigilia
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Tradycyjna polska wigilijna zupa.

Potrzebne składniki

• 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela),
• ogony,
• płetwy,
• ikra,
• 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach),
• 6 dkg masła,
• 6 dkg mąki
• szczypta imbiru,
• ząbek czosnku,
• sól,
• vegeta do smaku,
• 1 liść laurowy
• 3 ziela angielskie
• natka pietruszki do dekoracji,
• 1.5 - 2 l wody.
• 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle

Etapy przyrządzania

1
Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić vegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: amif
amif
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (25)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher