|
||||||||||
ZUPA BOŻONARODZENIOWA Z KARPIAKrótki opis potrawyTradycyjna polska wigilijna zupa.Potrzebne składniki 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela), ogony, płetwy, ikra, 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach), 6 dkg masła, 6 dkg mąki szczypta imbiru, ząbek czosnku, sól, vegeta do smaku, 1 liść laurowy 3 ziela angielskie natka pietruszki do dekoracji, 1.5 - 2 l wody. 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle Etapy przyrządzania1
Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić vegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|