|
||||||||||
Cebule z truflami pieczone w soliKrótki opis potrawyCebule z truflami pieczone w soliPotrzebne składniki 4 duże cebule - 1 kg grubej soli- do pieczenia - 4 gałązki tymianku - 1 ząbek czosnku - 4 żółtka - 100 g tartego sera - 200 ml sosu beszamelowego - 20 g świeżych trufli lub odrobina oliw Etapy przyrządzania1
Cebule w łupinach ponakłuwać widelcem od góry, ustawić na blasze i obsypać solą kamienną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec, aż będą miękkie. Ostudzić, wyjąć z soli, ostrym nożem ściąć czubki. Łyżeczką wydrążyć miąższ, pozostawiając 1- 2 zewnętrzne warstwy cebul. Miąższ posiekać z grubsza i przesmażyć na wolnym ogniu na maśle, z czosnkiem i posiekanym tymiankiem. Dodać sos beszamelowy. Zdjąć z ognia i dodać połowę startego sera. Wymieszać, posolić i zaczekać aż ser się rozpuści. Ułożyć wydrążone cebule z powrotem w soli, wstawiając je do tych samych otworów, w których się piekły i wypełnić do połowy usmażonym miąższem. Następnie nałożyć po żółtku, skropić oliwą truflową albo posypać kilkoma płatkami startych trufli, uzupełnić resztą cebulowego nadzienia, posypać tartym serem i zapiekać przez 10 minut aż nabiorą złotego koloru. Podawać na soli ze świeżo startymi na płatki truflami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|