|
||||||||||
Ciasteczka z cukinii z miętą i serem fetaKrótki opis potrawyCiasteczka z cukinii z miętą i serem fetaPotrzebne składniki 3 średnie cukinie - 2 średnie ziemniaki - 20 dag fety - 2 łyżki świeżej mięty - 2 duże zielone cebulEtapy przyrządzania1
Cukinie trzemy na tarce lub w robocie kuchennym. Warzywo umieszczamy na durszlaku, obficie posypujemy solą i zostawiamy na godzinę. Płuczemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się soli, odciskamy w rękach, zawijamy w ściereczkę i mocno wykręcamy. Wrzucamy ją do miski. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy na parze przez 8 minut i ścieramy na tarce. Dorzucamy je do cukini i mieszamy. Dodajemy pokruszony ser, posiekaną miętę i drobno posiekane cebulki. Wszystko razem mieszamy i porządnie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Aby uformować z masy ciasteczka, musimy ją czymś związać – dodajemy więc rozbełtane jajko. Jeszcze raz mieszamy. Formujemy placuszki, oprószamy je mąką, smarujemy z obu stron mieszaniną roztopionego masła i oleju, układamy na rozgrzanej, grubej blasze i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy pół godziny, obracając po kwadransie. „Ciasteczka” dekorujemy świeżą miętą i podajemy na stół.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|