|
||||||||||
Boczniaki z wiosenną cebulkąKrótki opis potrawyBoczniaki z wiosenną cebulkąPotrzebne składniki boczniaki ostrygowate - cebulka wiosenna - duży pomidor mała szalotka lub pół małej czerwonej cebuli - szczypiorek Balsamico bianco lub inny dobry ocet winny - oliwa - cukier - sól pieprz Etapy przyrządzania1
Boczniaki dokładnie otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (nie myć!), skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 15 minut. • Opłukaną i oczyszczoną cebulkę wiosenną przekroić wzdłuż na pół (około 10 cm zielonej części zostawić; pozostałą zieleninę pokroić w krążki na dekorację), napędzlować oliwą. • Pomidora naciąć w krzyż, wrzucić na chwilkę do wrzącej wody, ściąnąć skórkę, pokroić najpierw w ćwiartki, usunąć łyżeczką nasiona, pokroić w drobną kostkę. • Szalotkę pokroić w drobną kostkę. • Szczypiorek posiekać. • Zmieszać z balsamico (ok. 1,5 łyżki), dobrą oliwą (ok. 2-3 łyżki), odrobiną cukru, solą i pieprzem. • Boczniaki i cebulkę usmażyć albo na odrobinie oliwy na patelni albo na ruszcie w piekarniku. • Cebulkę rozłożyć na talerzach, boczniaki ułożyć na środku, skropić Vinaigrette i posypać szczypiorkiem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|