Boczniaki z wiosenną cebulką

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Boczniaki z wiosenną cebulką

Potrzebne składniki

• boczniaki ostrygowate - cebulka wiosenna - duży pomidor
• mała szalotka lub pół małej czerwonej cebuli - szczypiorek
• Balsamico bianco lub inny dobry ocet winny - oliwa - cukier - sól pieprz

Etapy przyrządzania

1
Boczniaki dokładnie otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (nie myć!), skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 15 minut. • Opłukaną i oczyszczoną cebulkę wiosenną przekroić wzdłuż na pół (około 10 cm zielonej części zostawić; pozostałą zieleninę pokroić w krążki na dekorację), napędzlować oliwą. • Pomidora naciąć w krzyż, wrzucić na chwilkę do wrzącej wody, ściąnąć skórkę, pokroić najpierw w ćwiartki, usunąć łyżeczką nasiona, pokroić w drobną kostkę. • Szalotkę pokroić w drobną kostkę. • Szczypiorek posiekać. • Zmieszać z balsamico (ok. 1,5 łyżki), dobrą oliwą (ok. 2-3 łyżki), odrobiną cukru, solą i pieprzem. • Boczniaki i cebulkę usmażyć albo na odrobinie oliwy na patelni albo na ruszcie w piekarniku. • Cebulkę rozłożyć na talerzach, boczniaki ułożyć na środku, skropić Vinaigrette i posypać szczypiorkiem
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher