|
||||||||||
Bułka z pomidorami i oliwkamiKrótki opis potrawyBułka z pomidorami i oliwkamiPotrzebne składniki 10 dkg płatków owsianych • ok. 75 dkg mąki(może być pół żytniej, pół pszennej) łyżeczka soli, 500 ml wody, • 5 dkg drożdży, 50 ml oleju • łyżka miodu • po 15 czarnych i zielonych oliwek, 5 dkg suszonych pomidorów. Etapy przyrządzania1
Do garnka wrzucam płatki owsiane, sól i wodę. Gotuję to wszystko aż zrobi się kleista masa (ok 3 minuty). Studzę płatki, a gdy są letnie wkruszam drożdże i dobrze mieszam. 2. Dodaję olej, miód i większość mąki (trochę zostawiam do wyrobienia ciasta). Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Oliwki i pomidory siekam (niezbyt drobno), dodaję do ciasta i wyrabiam. Dzielę ciasto na dwie części, formuję podłużne bułki, nacinam z wierzchu w kilku miejscach. 4. Przekładam na wyłożoną papierem blachę i odstawiam jeszcze na 20 minut. Nagrzewam piekarnik do 250 stopni. Piekę w dolnej części piekarnika ok 5 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 st. i piekę jeszcze 20 minut.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|