|
||||||||||
Dorsz w wiosennym sosieKrótki opis potrawyDorsz w wiosennym sosiePotrzebne składniki 60 dkg filetów z dorsza, 1 pęczek dymki, 3 żółtka, 1 pęczek szczypiorku 6 młodych liści szczawiu, 2 łyżki rzeżuchy, 2 pęczki natki pietruszki, 10 dkg masła przyprawa wegeta, 5 łyżek oliwy z oliwek łyżki octu estragonowego, 150 ml śmietany kremówki, sól, świeżo zmielony biały pieprz i sok z cytryny. Etapy przyrządzania1
Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na trzech łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki. Wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Białe części dymki obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, zalać octem, 1/4 szkl. wody, dodać wegetę. Zagotować, przyprawić pieprzem, odstawić. Żóltka ubijać z wywarem z dymki na parze, aż powstanie gęsty krem. Przestudzić, stale mieszając dodawać stopione i przestudzone masło. Zieleninę umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Połączyć z sosem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami, udekorowanymi cytryną i ziołami. Osobno podać sos.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|