|
||||||||||
Wiśniowa krajankaKrótki opis potrawyPrawie jak torcik wiśniowy.Potrzebne składniki jajka - 5 szt. mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 5 dag cukier - 15 dag czekolada w proszku - 5 dag masło - 5 dag gotowa polewa czekoladowa - 1 op. budyń waniliowy - 1 szt. mleko - 1/2 l dżem wiśniowy - 3 łyżka(i) wiśniówka - 1 kieliszek cukier do masy - 3 łyżka(i) masło do masy - 25 dag Etapy przyrządzania1
1. Żółtka utrzeć z 1/3 cukru, białka ubić na pianę, dodać resztę cukru.
2. Wymieszać mąkę z czekoladą w proszku.
3. Masę żółtkową wymieszać z pianą, mąką i czekoladą.
4. Dodać rozpuszczone masło.
5. Ciasto przełożyć do podłużnej formy, piec 40 minut w 180 stopniach C, ostudzić, przekroić na 3 blaty.
6. Masa do przełożenia ciasta (krem):
ugotować budyń, ostudzić, masło utrzeć na puszystą masę, dodać budyń, dżem i wiśniówkę.
7. Blaty przełożyć polewą czekoladową i kremem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|