|
||||||||||
Lekki pasztecikKrótki opis potrawyLekki pasztecikPotrzebne składniki 10 jajek ugotowanych na twardo • 25-30 dag pieczarek • duża cebula 4 łyżki groszku konserwowego z puszki • 4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie) pęczek posiekanego szczypiorku • 2 jajka surowe 3/4 szklanki bułki tartej • 4 łyżki gęstej śmietany • 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz • kilka łyżek oleju do smażenia • tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki Etapy przyrządzania1
1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|