|
||||||||||
Młode warzywaKrótki opis potrawyMłode warzywaPotrzebne składniki 500 g ziemniaków • 500 g kapusty • 2 cebule lub pęczek dymki pęczek koperku • 4 ząbki czosnku • 50 ml oliwy lub oleju 25 ml octu winnego lub soku z cytryny • kilka pomidorów • różnokolorowe papryki • ogórek kiszony lub małosolny Etapy przyrządzania1
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku, obieramy, kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, solimy, posypujemy cukrem i po chwili lekko wyciskamy. 2. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posypujemy pokrojoną cebulą lub dymką. 3. Przyozdabiamy papryką, pomidorami, ogórkami i posypujemy posiekanym koperkiem. 4. oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. 5. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|