Baba rumowa z owocami kandyzowanymi

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Kaloryczność:
375 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Owoce kandyzowe bardzo dobrze nadają się do babek.

Potrzebne składniki

• mąka - 2 szkl.
• jajko - 4 szt.
• masło - 1 kostka(i)
• cukier - 15 dag
• proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka(i)
• rum - 75 g
• owoce kandyzowane - 1 op.

Etapy przyrządzania

1
Masło ucierając z cukrem na puszystą masę dodajemy jaja i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy alkohol, wsypujemy owoce kandyzowane Pro-spona (oproszone mąką) i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Niezbyt dużą formę babową z kominkiem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i do 2/3 wysokości napełniamy ciastem. Pieczemy około 45 min w temperaturze 180°C. Gdy baba ostygnie, możemy ją polukrować. Smacznego!

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher