|
||||||||||
Chałka drożdżowaKrótki opis potrawyOkPotrzebne składniki drożdże - 5 dag jajka - 2 szt. mąka - 50 dag mleko - 250 ml cukier - 1,5 łyżka(i) jabłko - 1 szt. mieszanka studencka - 15 dag morele suszone - 5 dag cynamon - 1/2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Wymieszaj drożdże z odrobiną cukru, wody i mąki i odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep 2 jajka z 1,5 łyżki cukru, dodaj 50 dag mąki, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztopione 1,5 łyżki Kasi. Dokładnie wyrób ciasto, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozwałkować na paski, połączyć końcówki i zapleść warkocz.Ułożyć ciasto na natłuszczonej formie i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłko umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cynamonem, mieszanką studencką i pokrojonymi suszonymi morelami. Taką mieszanką udekorować chałkę. Można jabłka i mieszankę lekko powciskać w ciasto, aby nie pospadało. Ciasto na koniec posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|