|
||||||||||
Ciasteczka śliwkoweKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki ciasto francuskie - 45 dag śliwka - 80 dag sok wisniowy - 1 szkl. cukier - 3 łyżka(i) mąka ziemniaczana - 2 łyżka(i) powidła śliwkowe - 10 dag migdały - 5 dag rum - 2 łyżka(i) skórka cytrynowa - 1 szt. śmietana kremówka - 1 łyżka(i) żółtko - 1 szt. orzechy pistacjowe - 3 dag Etapy przyrządzania1
1. Rozłożyć płaty ciasta francuskiego, rozmrozić w temperaturze pokojowej. Śliwki umyć, osączyć. Podzielić na połówki, usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Śliwki zagotować z sokiem wiśniowym i cukrem. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody, ponownie zagotować, odstawić do przestygnięcia.
Powidła wymieszać z mielonymi migdałami, rumem i otartą skórką z cytryny.
2. Płaty ciasta rozwałkować najpierw na posypanym mąką blacie na sześć prostokątów o wymiarach 13x26 cm, a następnie podzielić je na kwadraty. Na środku każdego kwadratu rozsmarować trochę mieszanki powideł i migdałów, złożyć do środka po dwa przeciwległe rogi, lekko docisnąć.
3. Na tak uformowanych ciastkach rozsmarować masę śliwkową. Umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec 12 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z pieca przestudzić, posypać posiekanymi pistacjami.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|