Ciasteczka z orzechami włoskimi

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• orzech włoski - 375 g
• masło - 75 g
• cukier - 400 g
• jajko - 2 szt.
• białko - 1 szt.
• cynamon - 1 łyżeczka(i)
• sól - 1 szczypta(y)
• mąka - 250 g

Etapy przyrządzania

1
Odłóż 40 połówek orzechów. 150 g orzechów zmiel drobno, 100 g grubo posiekaj i zrumień na patelni. Masło zmiksuj z połową cukru i jajkami na krem. Wymieszaj cynamon, sól, mąkę i orzechy. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj je na papierze do pieczenia i posmaruj białkiem. Piecz 16 min w 190 °C, wyjmij, pokrój na prostokąty, piecz jeszcze 15 min. Resztę cukru roztop na średnim ogniu, do karmelu dodaj połówki orzechów. Kandyzowane orzechy nałóż na prostokąty ostudzonego ciasta.

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher