Szarlotka

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

szarlotka

Potrzebne składniki

• masło - 3/4 kostka(i)
• cukier - 1 i 1/2 szkl.
• cukier waniliowy - 1 op.
• skórka z 1 cytryny
• sól - szczypta(y)
• jajka - 3 szt.
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• mąka - 1 i 3/4 szkl.
• migdały zmielone - 2 łyżka(i)
• jabłka - 50 dag
• sok z cytryny - 1 łyżka(i)
• konfitury morelowe - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Masło ubić na krem. Wsypać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól, ubijać, aż powstanie gładka masa. Dodawać po kolei jajka
2
Na końcu dosypać mąkę, proszek do pieczenia i migdały, ubijać jeszcze chwilę. Formę do pieczenia natłuścić, wypełnić ciastem.
3
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
4
Każdą ćwiartkę ponacinać kilkakrotnie wzdłuż, nie rozkrawając do końca. Skropić sokiem cytrynowym, ułożyć na cieście.
5
Piec 30-40 min w temp 175 C. Konfitury podgrzać, przetrzeć przez sito, posmarować z wierzchu upieczone ciasto
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher