|
||||||||||
Jabłka w cieścieKrótki opis potrawypyszny deserPotrzebne składniki duże jabłka - 4 szt. maka pszenna - 200 g mąka ziemniaczana - 100 g oliwa - 5 łyżka(i) kieliszek rumu - 1 szt. proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) cukier - 50 szt. Przydatne akcesoriałyzka drewniana, głebokie naczynie żaroodporneEtapy przyrządzania1
Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną, dodać oliwę, rum, proszek do pieczenia i tyle letniej wody, aby powstało gęste ciasto. wyrobić starannie drewnianą łyżką.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokrajać na grube krążki.
W głębokim naczyniu rozgrzać oliwę około 3 szklanek.
Krążki jabłek nabić na widelec, zanurzać w cieści ( ciasto powinno obtoczyć owoc) i smażyć na gorącym oleju.
Gdy zrumienią sie na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową.
Jak podawać?podawać suto posypane cukrem Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|