|
||||||||||
Ciasto czekoladoweKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki czekolada - 50 dag masło - 25 dag jajko - 7 szt. orzech włoski - 25 dag cukier - 55 dag cukier waniliowy - 2 op. sól - 1 szczypta(y) mąka - 320 dag proszek do pieczenia - 1/2 op. smietana kremówka - 20 dag tłuszcz kokosowy - 10 dag tłuszcz do blachy - 1 op. Etapy przyrządzania1
1. Posiekać 30 dag czekolady. W garnuszku, ustawionym na małym ogniu, rozpuścić mieszając masło i czekoladę. Posiekać orzechy.
2. Roztopioną czekoladę przelać do wysokiej miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jaja, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać aż do powstania gładkiego ciasta.
3. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce kuchennej.
4. Połamać pozostałą czekoladę. W garnuszku umieścić śmietanę,
czekoladę i tłuszcz kokosowy. Mieszając stopić podgrzewając na małym ogniu. Studzić 15 minut a po upływie tego czasu posmarować ciasto. Odstawić do chłodzenia na ok. 2 godziny. 5. Na koniec ciasto posypać posiekanymi pistacjami. Podawać z dodatkiem gałki lodów o smaku waniliowym, polanych sosem czekoladowym.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|