Ciasto z orzechów

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• masło - 25 dag
• mąka - 20 dag
• żółtko - 2 szt.
• woda - 1 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Ciasto: ze składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, położyć na blachę i nałożyć masę orzechową. Przykryć drugą częścią ciasta Masa: Masa: Z sześciu białek ubić pianę na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Do sztywnej masy dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając i wkońcu wodę. Na koniec wsypać mielone orzechy z bułką tartą. Zamieszać delikatnie łyżką i wyłożyć masę na ciasto, przykryć drugim i piec w gorącym piekarniku. Jest to porcja na średnią blachę ok 25 x 35 cm. W mniejszej blaszce może wykipieć !

Jak podawać?

MASA: 6 szt jajek 2 łyżki wody 25 dag cukru 20 dag orzechów -- mielone 2 łyżki bułki tartej -- czubate

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher