|
||||||||||
Galaretka malinowo-morelowaKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki maliny - 20 dag morela - 8 szt. galaretka malinowa - 1 szt. garaletka morelowa - 1 szt. śmietana kremówka - 150 ml cukier waniliowy - 1 łyżka(i) płatki migdałowe - 2 łyżka(i) mięta - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Maliny rozmrozić, przekładając z zamrażalnika na dolną półkę w lodówce. Galaretkę malinową i morelową przygotować (każdą oddzielnie) według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce, by ostygły. Morele osączyć z kompotu (jeżeli trzeba, przekroić na połówki i usunąć pestki). Kilka połówek moreli odłożyć do dekoracji. Pozostałe morele pokroić w drobną kostkę i wymieszać z galaretką morelową. Galaretkę malinową delikatnie wymieszać z malinami, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Galaretki odstawić do lodówki, aby całkowicie stężały. Galaretki pokroić w grubą kostkę i dekoracyjnie ułożyć w szklanych pucharkach. Śmietanę ubić na krem z cukrem waniliowym, przełożyć do szprycerki cukierniczej i ozdobić każdą porcję deseru. Deser udekorować odłożonymi owocami, płatkami migdałowymi i listkami mięty lub melisy.
Galaretkę możesz też zrobić domowym sposobem. Wystarczy, że sok owocowy połączysz z rozpuszczoną żelatyną.Deser możesz przygotować z galaretek o dowolnym smaku. Pamiętaj jednak, że będzie bardziej dekoracyjny, jeśli galaretki będą miały nasycony, kontrastujący ze sobą kolor.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|