|
||||||||||
Gałki z kury po żydowskuKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki kurczak - 1/2 szt. bułka - 1 szt. mleko - 1/2 szkl. cebula - 2 szt. żółtko - 3 szt. olej - 2 łyżka(i) rodzynki - 5 dag żelatyna - 3 łyżeczka(i) cukier - 1 szczypta(y) sól, pieprz - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju. Bułkę namoczyć w mleku. Z kury usunąć kości i skórę, a mięso zemleć, wymieszać z żółtkami, cebulą i odciśniętą bułką, wyrobić na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować małe kulki. Warzywa umyć, obrać. Por pokroić w cienkie ćwierćplasterki, a pozostałe warzywa w słupki, wlać 2,5-3 szklanki wody i gotować 15 min, przyprawić do smaku jarzynką lub vegetą. Do wrzącego wywaru włożyć przygotowane gałki, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać opłukane rodzynki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wystudzonego bulionu, rozprowadzić gorącym wywarem, wlać do garnka z mięsem i zagotować. Doprawić potrawę do smaku cukrem, przełożyć do salaterki lub na półmisek, a gdy wystygnie, wstawić do lodówki, by galareta stężała. Podawać z białym pieczywem jako przystawkę lub danie kolacyjne.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (2)Smakowite... Kiedyś, dawno temu, jadłam coś podobnego. Ale przepisu nie znałam. Ten zaraz jutro wypróbuję :) autor: Jagienka dodany dnia 2009-01-25 00:34:42 |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Smakowite... Kiedyś, dawno temu, jadłam coś podobnego. Ale przepisu nie znałam. Ten zaraz jutro wypróbuję :)
autor: Jagienka dodany dnia 2009-01-25 00:32:00