Gołąbki w sosie śmietanowym

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• kapusta włoska - 1 kg
• bułka - 2 szt.
• mięso - 50 dag
• metka - 30 dag
• jajko - 2 szt.
• sól, pieprz - 1 szczypta(y)
• musztarda - 3 łyżka(i)
• olej - 3 łyżka(i)
• smietana kremowka - 100 ml
• zasmażka błyskawiczna - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Kapustę oczyścić i umyć, odkroić 12 zewnętrznych liści. Wrzucić je na 2-3 minuty do wrzącej wody, wyjąć i osaczyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy liści. Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebule obrać, drobniutko posiekać, zagnieść z mielonym mięsem, odciśniętymi bułkami, metką i jajkami. Przyprawić solą, pieprzem i połową musztardy. Złożyć po dwa liście kapusty włoskiej (najlepiej tak, by jeden zachodził na drugi), pośrodku umieścić porcję farszu. Zwinąć gołąbki, związać nitką i podsmażyć na oleju. Resztę kapusty drobno poszatkować, poddusić razem z gołąbkami, przyprawić solą i pieprzem. Wlać 3 szklanki wody, dusić 45 minut. Gołąbki wyjąć, do rondla wlać śmietanę kremówkę. Wsypać zasmażkę błyskawiczną, wymieszać i zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i resztą musztardy. Gołąbki polać sosem. Przed podaniem posypać pokrojonymi pomidorami i posiekaną natką.

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher