|
||||||||||
Gyros z sosem czosnkowymKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki sznycel wieprzowy - 35 dag jagnięcina - 40 dag czosnek - 5 cebula - 3 szt. ogórek - 1/4 szt. twaróg - 25 dag jogurt - 15 dag oliwa - 1 łyżka(i) papryka chilli - 1 szt. oregano - 1 olej - 2 łyżka(i) papryka słodka - 1 szt. Etapy przyrządzania1
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Czosnek i cebulę obrać. Jedną cebulę pokroić w kostkę, pozostałe w krqżki. Ogórek zetrzeć na drobnej tarce. Twarożek utrzeć z jogurtem, dodać kostki cebuli, oliwę, dwa przeciśnięte przez praskę zqbki czosnku, ogórek oraz 2/3 drobno pokruszonego owczego sera, doprawić sos na pikantnie solą oraz pieprzem.
2. Papryczki chili oczyścić, pokroić w krążki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć porcjami mięso. Włożyć całe mięso na patelnię smażyć kolejne 10 minut, często mieszając. Odłożyć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
3. Wrzucić na patelnię krążki cebuli oraz resztę pokrojonego w plasterki czosnku, zeszklić. Dodać papryczki chili, 2/3 oregano oraz mięso, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Polać odrobiną sosu, posypoć resztą oregano. Pozostały sos podawać w miseczce.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|