Rolada z cukinii

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Rolada z cukinii

Potrzebne składniki

• 1 cukinia * 250 g twarożku na sernik * 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich * 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cytryna * 7 listków bazylii * kilka łyżek śmietany 36%
• bulionowa kostka warzywna * sól i pieprz do smaku

Etapy przyrządzania

1
Gotujemy około litra wody z kostką warzywną, możemy lekko dosolić. Myjemy dokładnie cukinię, odkrajamy końcówki, nie obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera skrajamy z całej długości cukinii podłużne plastry. Powinny mieć ok. 2mm grubości i skórkę po bokach. (Pierwszy i ostatni plaster to sama skóra, więc można je spokojnie wyrzucić.) Resztę wrzucamy na ok. 3 min. do bulionu, żeby je zblanszować. (NIE PRZYKRYWAMY!) Kiedy plasterki będą na wpół miękkie, wyjmujemy je delikatnie i przekładamy do miski z zimną wodą, żeby się zahartowały. Siekamy drobno czosnek. Ser rozgniatamy w miseczce, mieszamy z czosnkiem, posiekaną bazylią, ziołami prowansalskimi. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kilka łyżek śmietanki (im ser bardziej suchy, tym więcej śmietanki) i mieszamy, żeby otrzymać puszystą serową masę. Metalową rynienkę (szerokość i wysokość ok. 5 cm, długość ok. 20 cm) wykładamy folią spożywczą. Powinna wystawać znad brzegów foremki. Plasterki cukinii wyjmujemy z zimnej wody i osuszamy na czystej ściereczce. Układamy je po kolei w poprzek rynienki. Plasterki powinny na siebie odrobinę zachodzić i wystawać z foremki, tak jak folia. Sólimy i dodajemy świeżo zmielonego pieprzu. Do rynienki z cukinią nakładamy ser z ziołami, wygładzamy powierzchnię łyżką. Zawijamy wystające kawałki plasterków, tak żeby ser był całkowicie owinięty cukinią. Zakładamy wystające kawałki folii. Powinna owinąć roladę ze wszystkich stron. Przyklepujemy dobrze i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem kroimy roladę na kilkucentymetrowe kawałki, skrapiamy lekko sokiem z cytryny i oliwą. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher