|
||||||||||
Kurczak w białym winieKrótki opis potrawymięso z gęstym sosem przypomni nam kuchnie francuską :)Potrzebne składniki 1 sprawiony kurczak Małe czerwone cebulki - 25 dag Małe białe cebulki - 25 dag Pęczki dymki - 2 szt. Białe wytrawne wino - 1 szkl. Rosół - 1 szkl. Wędzony boczek - 5 dag Listki laurowe - 2 szt. Olej - 2 łyżka(i) Mąka ziemniaczana - 2-3 łyżeczka(i) Sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Tuszkę umyć, osuszyć. Podzielić na 8 porcji, każda natrzeć dokładnie solą oraz pieprzem. Obrać białe i czerwone cebulki, większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki. W brytfannie rozgrzać mocno olej, podsmażyć na nim boczek i kawałki kurczaka. Wrzucić cebulki i dymkę, poddusić razem z mięsem. Wlać rosół oraz białe wino, wrzucić listki laurowe. Kurczaka dusić na małym ogniu jeszcze 40 minut. Z brytfanny wyjąć porcje kurczaka, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, zagęścić z warzywami. Krótko zagotować, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka wraz z sosem z warzyw przełożyć na półmisek i posypać pieprzem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|