Torcik urodzinowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: meg47
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Torcik z bitą śmietaną.

Potrzebne składniki

• mąka - 25 dag
• masło - 17 dag
• orzechy (migdały) - 10 dag
• cukier puder - 10 dag
• żółtka - 4 szt.
• alkohol - 1 łyżka(i)
• bita śmietana - 1 l
• wiśnie koktajlowe (mogą być konfitury) - do ozdoby

Etapy przyrządzania

1
1. Posiekać mąkę z masłem i cukrem. Dodać żółtka, zmielone orzechy (migdały), zagnieść ciasto. Schłodzić, rozwałkować, ułożyć w tortownicy. 2. Upiec na złoto w 200 stopniach C. 3. Ciasto skropić alkoholem zmieszanym z łyżką wody i cukru. Na wierzch wycisnąć szprycką rozetki bitej śmietany, udekorować wiśniami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meg47
meg47
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (143)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher