Kartoflanka z pestkami słonecznika

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• ziemniak - 1 1/2 kg
• włoszczyzna - 1 op.
• pestki słonecznika - 5 g
• masło roslinne - 2 łyżka(i)
• bulion - 1 1/2 l
• smietana kremowka - 12 dag
• gałka muszkatołowa - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, następnie pokroić w dużą kostkę. Włoszczyznę dokładnie oczyścić i umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, pokroić w kostkę, por w cienkie krążki. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania), przełożyć na talerzyk, wystudzić. Masło roślinne rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim pokrojone ziemniaki. Posypać pestkami słonecznika (łyżką), przemieszać, smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu (cały czas mieszać). Pokrojoną włoszczyznę przełożyć do ziemniaków. Wszystkie składniki polać rosołem, gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć trochę jarzyn, pozostałe zmiksować w rosole na gładkie piure. Śmietanę lekko ubić. Odłożone warzywa wrzucić do zupy, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową. Na końcu dodać śmietanę. Kartoflankę posypać pestkami słonecznika. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher