|
||||||||||
Pierś kaczki z jagodamiKrótki opis potrawySmaczna pierś kaczki polana aromatycznym jagodowym sosem napewno zadowoli każdego.Potrzebne składniki Pierś kaczki - 50-80 dag Jagody - 15 dag Tłuszcz - 1 łyżka(i) Ocet winny - 3 łyżka(i) Cukier - 2 łyżka(i) Koniak - 2 łyżka(i) Sól, Pieprz Etapy przyrządzania1
Piersi podzielić, skórkę ponacinać, nie naruszając mięsa. Mięso smażyć na rozgrzanym tłuszczu od strony skórki, 10 minut na ostrym ogniu, a potem z drugiej strony. Usmażone mięso przełożyć na talerz, przykryć deseczką, obciążyć i poczekać aż wypłynie krew. Z patelni zlać większość tłuszczu, włożyć mięso i dalej smażyć na ostrym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie mięso zalać koniakiem, odsunąć z ognia, podpalić alkohol i poczekać aż ogień zgaśnie. Ponownie postawić na ogniu, dodać jagody, cukier i ocet. Smażyć, potrząsając patelnią tak by składniki dobrze się połączyły. Mięso pokroić w plastry i polać sosem jagodowym.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|