|
||||||||||
Ciasto na pizzeKrótki opis potrawyProstePotrzebne składniki mąka - 50 dag sól - 1 łyżeczka(i) ciepła woda - 0,25 l drożdże - 3 dag cukier - szczypta(y) oliwa - 100 ml Etapy przyrządzania1
Mąkę przesiać z sola do miski, w środku zrobić dłonią wgłębienie. 150ml wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem, odstawić na 5min. Rozpuszczone drożdże i oliwę wlać we wgłębienie w mace, wymieszać, dodać po łyżce resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oproszona maka stolnice, wyrabiać 10min. Z ciasto uformować kule, przykryć, odstawić w cieple miejsce na godzinę. Podzielić na 2 polowy, spłaszczyć dłonią na placki. Placki ciasta grubości 0,5cm przełożyć do blachy, docisnąć dłonią brzegi. Po obłożeniu piec na złoto ok. 15minut (250stopni)
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|