|
||||||||||
Piernik ŚwiątecznyKrótki opis potrawyWychodzi zawsze.Potrzebne składniki jajka - 2 szt. cukier - szklanka masło lub margaryna - 1/2 op. miod - 1/2 szklanki kakao - 1,5 łyżka(i) mąka - 1/2 kg przyprawa do piernikow - 1,5 łyżka(i) soda oczyszczona - 1,5 łyżeczka(i) kwaśna śmietana - 1/2 szklanki bakalie polewa kakaowa kokos Etapy przyrządzania1
- Jajka utrzeć z cukrem i masłem.
- Dodać miod i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernikowi sodą. Dosypywać do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać bakalie.
- Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|