|
||||||||||
Deser czereśniowo-waniliowyKrótki opis potrawyPysznePotrzebne składniki 65 dag ciemnych czereśni 4 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżeczki kirszu 3 duże jajka 50 g maki 150 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 1 torebka cukru waniliowego cukier puder masło do smarowania formy Etapy przyrządzania1
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (jeśli z nawiewem, to do 170°C). Delikatnie drylujemy czereśnie i rozsypujemy je na dnie posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1 litra. Skrapiamy czereśnie 1 łyżeczką kirszu i posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru. Rozbijamy mikserem jajka (ok. 1-2 min). Gdy staną się puszyste, dodajemy pozostały cukier (brązowy), cukier waniliowy, mąkę, mleko, śmietankę i resztę kirszu. Rozbijamy na jednolitą masę i zalewamy czereśnie.
Pieczemy 35-40 min. Powierzchnia clafoutis powinna być jasnozłota. Podajemy lekko ciepłe posypane cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|